Sunday, 11 August 2013

Surau Resort Sedili dijadikan Kuil?

Share on :
Akhbar KOSMO melaporkan bahawa Surau Resort Sedili telah dicemari oleh penganut Buddha yang menjadikan Surau sebagai tempat mereka menjalankan upacara agama mereka.


Surau Resort Sedili dijadikan tokong buddha

Upacara agama Buddha dilakukan dalam Surau Resort Tg.Sedili

dewa tokong Buddha di mimbar Surau Resort Tg.Sedili


Petikan Akhbar:
Surau resort Sedili dicemari

KOTA TINGGI - Penduduk perkampungan nelayan Sedeli Besar di sini gempar apabila bangunan surau yang didirikan dalam sebuah pusat peranginan di sini dicemari dengan upacara sembahyang agama lain.

Upacara yang dilakukan oleh sekumpulan individu dipercayai penganut Buddha itu disedari seorang pengunjung pusat peranginan itu, Ahmad Tarmizi Adnan yang singgah untuk menunaikan solat asar di surau itu kelmarin.

Ahmad Tarmizi, 45, mendakwa terdengar suara orang seperti berzikir dalam bahasa asing selain bunyi loceng dari dalam surau.

"Apabila ditinjau, saya nampak sekumpulan lelaki dan perempuan berpakaian serba putih membuat upacara sembahyang diketuai seorang sami," katanya.

Peniaga dari Kuala Lumpur itu sempat merakamkan aktiviti itu dengan telefon bimbit sebelum membuat laporan di Balai Polis Kuala Sedili.

Seorang penduduk kampung, Mohamad Talib, 54, pula mendakwa, kumpulan itu datang ke surau berkenaan setiap hujung minggu untuk mengadakan upacara sembahyang selama beberapa jam sejak sebulan lalu.

"Kami pada mulanya menyangka mereka pelancong," katanya.

Dia kesal kerana pemilik pusat peranginan itu seolah-olah tidak memandang berat kejadian berkenaan.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan dan Keselamatan Kampung Sedeli Besar, Ali Mohamad, 64, berkata, penduduk kampung telah bertindak menghalau kumpulan terbabit keluar dari surau berkenaan sebaik menyedari kejadian itu.

"Kami sangat tidak berpuas hati dengan kejadian itu, apatah lagi dalam surau itu ada tergantung banyak kalimah suci agama Islam," ujarnya.

Imam Dua Masjid Besar Al-Muttaqin Sedeli Besar, Norizan Haron, 51, turut kecewa kerana beliau antara individu yang menyokong pembinaan surau dalam pusat peranginan tersebut tiga tahun lalu.

"Saya telah menandatangani surat sokongan untuk membina surau ini, sekarang ia telah disalahgunakan pula," katanya.

Tinjauan Kosmo! semalam mendapati persekitaran surau tersebut telah dibersihkan daripada peralatan sembahyang kumpulan berkenaan. - http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0812&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_03.htm


Video: 
Surau Sedeli dijadikan Tokong
Bila perkara ni berlaku, Nak Salahkan Siapa?

Nak salahkan Resort Tanjung Sutera Sedili?
Resort Tanjung Sutera Sedili : Eh, mana aku tahu dia org nak buat tempat upacara agama mereka, kalau aku tahu, aku pun tak bagi ! aku ingat depa nak berehat. Lagi pun PAS juga yang kata, tak salah bagi mereka masuk surau..

Sumber gambar : 


Sumber Gambar:

Sumber gambar :


Nak Salahkan Siapa?
Nak salahkan kaum kafir yang masuk Surau Resort tu ke ?
Kafir yang masuk Surau Resort: Saya dah bayar duit ma... ikut suka saya la, mau puja ka mau main judi ka... lagi pun itu hari Teo Nie Ching dan William Leong boleh masuk kan, itu Tian Chua masuk masjid lagi, itu Xavier berceramah di dalam Masjid lagi maaa.


Nak Salahkan siapa?
Itu lah bila kita memberi tanpa fikir kesan yang mendatang.
Memanglah tak salah kafir masuk surau atau masjid kecuali Masjidil Haram...
Tapi adalah lebih baik jika kita melarang kaum kafir memasuki masjid dan membenarkan mereka masuk.
kerana takut jika kafir masuk masjid ini menjadi kebiasaan bagi mereka, itu lah padahnya....
Apa tak boleh ke kasi kerusi meja di luar surau/masjid untuk kafir dengar ceramah? kan lebih baik...
No comments:

Post a Comment