Tuesday, 4 December 2012

AES: Saya tidak puas hati disaman

Share on :
Ada seorang warga Malaysia, telah disaman bagi kesalahan lampu isyarat mengikut Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Beliau mempertikaikan, mengapa dia disaman, sedangkan dia hanya tidak berhenti ketika lampu isyarat berwarna kuning! bukan Merah! .... Kepala Otak Hang lah!

Pelik aku,
buku undang-undang jalan raya mana dia baca?
buku sekolah memandu mana dia baca?

Lampu kuning dan merah adalah berhenti!

Cuma untuk keselamatan, lampu kuning diberi kelonggaran untuk meneruskan perjalanan jika tidak sempat. Tapi mustahil tak sempat, sebab sekarang ni, banyak lampu isyarat mempunya timer countdown. 

Masalahnya, pengguna jalan raya di Malaysia ni, kebanyakannya suka pecut bila sampai pada lampu isyarat. Lagi timer menghampiri 0, lagi tekan minyak...!


Seorang rakannya pula mengatakan bahawa, apa yang berlaku pada sahabatnya adalah tidak adil... kerana ramai orang awam yang tidak tahu bahawa minimum denda bagi kesalahan jalan raya adalah RM300... Kepala otak hang lah.. ko fikir undang-undang je tidak adil.  Adakah kau tu adil pada undang-undang? ko tak hormat undang-undang, lepas tu ko kata undang-undang ni tak adil?

Denda minimum RM300 telah lama diwartakan didalam berita dan semua surat khabar. Tak kan tak tahu? Itu lah dok ikut sangat seruan PAS boikot Utusan yang banyak infomasi,
yang tau.. dok baca Harakah yang penuh dengan berita politik.

Dalam kelas-kelas ceramah tentang keselamatan jalan raya ( sebahagian syarat untuk mengambil lesen memandu) juga dimaklumkan tentang perkara tersebut.
Tidur ke dalam ceramah?... letih dengar cerama PAS tiap-tiap malam kot!

Harap JPJ siasat lesen memandu wanita tersebut.. mana la tahu entah-entah 'lesen terbang' ke ‘lesen kopi-O’ ke, ‘lesen tomyam’ ke, tak pun ‘lesen bawah meja’! Mana la tahu kan... siasat la dulu.

Yang aku peliknya, Video wanita tersebut terdapat dalam website PAS... PAS ni tak tahu ke undang-undang? bukankah setiap pindaan akta dibincangkan dalam Dewan Rakyat. Ape wakil PAS tidur ke dalam perbentangan?Bayar jer lah saman tu minah oiii, dah memang ko yang salah!

P/S: Tahukah anda bahawa jika anda tidak mengetatkan tali topi keledar, kesalahannya adalah sama seperti anda tidak memakai topi keledar.

.

No comments:

Post a Comment